Запазването на зелените площи в парка до Гребния канал  е

...
Запазването на зелените площи в парка до Гребния канал  е
Коментари Харесай

Горещата тема със зелените площи на Гребната влиза днес в Об...

Запазването на зелените площи в парка до Гребния канал  е тематика № 1 в дневния ред на днешната сесия на Общинския съвет. 

Както „ Марица ” към този момент писа, теренът с повърхност 81 263 кв. метра е частна благосъстоятелност, откакто  преди 20 година Общината го внесе като апорт в смесеното сдружение за да се сътвори  увеселителен парк. 

Според Общия организационен проект на Пловдив, утвърден с решение № 521 на 24 ноември предходната година от Общинския съвет, частният терен попада в зона ОД, планувана по настоящите нормативи  на Министерство на регионалното развитие за рекреация.

В дневния ред са включени  четири оферти за ориста на терена, които ще бъдат подложени на разискване и гласоподаване. Кметът Здравко Димитров  иска от съветниците единодушие  да води договаряния със притежателите на зелените площи предвид на тяхното придобиване. Градоначалникът към този момент организира първичните диалози  с представителите на „ Тея Инвест ” АД, които  са изразили подготвеност договарянията да продължат, в случай че Общинският съвет реши. 

Здравко Димитров държи договарянията да се водят от работна група, в която да вземат участие и представители на партиите и обединенията в Общинския съвет, определени на сесията.  Резултатите от договарянията ще бъдат импортирани с отчет до локалния парламент, с цел да вземе дефинитивно решение. 

Евелин Парасков, ръководител на групата на „ Съюз за Пловдив ” предлага за запазването на зелените площи да се подхващат дейности по изследване на всички благоприятни условия за придобиване на частния парцел - покупко- продажба, подмяна и други, като за тази цел ще се образува комисия.

Парасков показва,, че съгласно новия Общ устройствен план застроителните индикатори за частния парцел са занижени спрямо предходния от 2007 година, като е планувано 70 % озеленяване и най-малко две трети с дървесна растителност. Но все пак смята, че най-разумният вид е да се реализира оптимално опазване на зелените площи, без да има строителство.

Другата позиция е на съветниците от Демократична България. Те желаят да бъде поправена фактическа неточност в Общ устройствен план. Според тях  буквата З е изписана неправилно като Д и затова зона ОЗ, предопределена за озеленяване,  фигурира в проекта като зона за рекреации като ОД.

В дневния ред като първа точка е включено и предлагането на локална гражданска самодейност „ За парка ”, подкрепена  от 1179 жители за отчуждаване на частния терен и смяна на неговото предопределение от зона ОД в зона ОЗ /за озеленяване/.

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР